Havsa Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Havsa Ziraat Odası > Haberler > Uzel,”Çiftçilerimiz Çözüm İstiyor”

Uzel,”Çiftçilerimiz Çözüm İstiyor”

Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, sıfır gümrükle, TMO'ya 750 bin ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç, Et ve Süt Kurumu'na, 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin canlı küçükbaş hayvan, 75 bin ton lop et, 20 bin ton da karkas et ithalatı için yetki verilmesini değerlendirdi.

Uzel,” 29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararınca Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) gümrük vergisiz buğday, arpa, mısır ve pirinç, Et ve Süt Kurumuna (ESK) ise sıfır gümrük vergisiyle büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan ile et ithalatı yetkisi verilmesi ithalat yapılmasa bile piyasayı yine psikolojik olarak etkileyecek ve fiyatları daha da düşürecektir.”dedi.

Uzel,”Bu sene buğday üreticimiz verimin yüksek olmasına rağmen mağdur oldu. Hasat zamanında çıkarılan gümrük vergilerini düşüren kararname buğday fiyatlarını düşürdü.Çiftçi yüksek verim almış olsa bile emeğinin karşılığını malesef alamadı.Kararnameden önce buğdayda tonu ekmeklikte 1000-1050 lira, makarnalıkta 1050-1150 lira olan fiyat, 750 liraya kadar indi.

Hasat devam ederken böyle bir karar alınması piyasayı olağanüstü bozdu ve bozmayada devam ediyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alacağı dönemde piyasalarda istikrarsızlık ortaya çıktı.Bu ortamda çiftçi tedirgin.Acilen tedbir alınarak piyasalarda istikrarın sağlanması gerekmektedir.Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alabilmek için  prim desteğinin yükseltilerek maduriyetin giderilmesi yönünde çözüm istiyor.”dedi.