Havsa Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Havsa Ziraat Odası > Haberler > Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı.

Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı.

Çiftçilerin 2020 yılında ciddi sorunlarla mücadele ettiğini belirten Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel "2020 yılında çiftçimiz üretime devam ederken kuşkusuz ciddi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldı.

Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı.

Nilay YILMAZ

    Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel konuşan çiftçilerin pandemiye rağmen üretime devam ettiğini belirtti.
    Çiftçilerin 2020 yılında ciddi sorunlarla mücadele ettiğini belirten Uzel, “2020 yılında çiftçimiz üretime devam ederken kuşkusuz ciddi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı.
    Çiftçilerimiz açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar 2021 yılında da çiftçinin en büyük sıkıntısı ve çıkmazıdır. Gübre fiyatlarındaki artış neredeyse yüzde 87'ye ulaştı. Gübre sektörünün denetim ve kontrolünün yapılması böyle dönemlerde önem kazanıyor.
    Üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4'lük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70'lik bir artış yaşandı. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Diğer gübrelerden amonyum nitrat (yüzde 26) fiyatı aylıkta yüzde 17,9, yıllıkta yüzde 63,4, kompoze gübre (20.20.0) fiyatı ise aylıkta yüzde 16,2 ve yıllıkta yüzde 54,8 arttı. Gübre fiyatları artışına çözüm bulunmaması halinde ise fiyatlar daha fazla artabilir, bu durum tarım sektörü için bir kaosa sebebiyet verebilir.
    Kur yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken nedense hiç düşmüyor. Kuraklıkla mücadele eden çiftçimizin üzerine bir de gübre artışlarıyla gelen bu sıkıntı çiftçimizi tamamen çıkmaza sokmuştur.
    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçilerimizin yüksek faizlerle borçlanarak biriken ve takibe düşen borçları ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza mektup yazmış bu borçların faizsiz olarak uzun vadeye yayılmasını ve çiftçilerimizin icradan kurtulmalarını talep etti. 
    Bu sorunun çözümü ile ilgili olarak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği çalışmalarını sürdürüyor.    
    Yetkililer çiftçilerimizin ödeyemediği için takibe düşen ve yüksek faizle kullandığı borçları konusunda çözüm üretilmeli ve üreticilerimiz rahatlatılmalıdır.
    Kuraklıkla mücadele eden çiftçimizin üzerine bir de gelen bu sıkıntılarla çiftçimiz  tamamen çıkmaza girdi." dedi.