Havsa Ziraat Odası > Haberler > Bülent Üzel Basın Açıklaması

Bülent Üzel Basın Açıklaması

2018 yılı üretim sezonunda halen devam eden buğday harmanı hakkında kısa bir değerlendirme yapacak olursak; olumsuz hava şartlarının tüm etkileri verime ve kaliteye yansımıştır. 2017 yılı, ekim ve kasım aylarında başlayan yağışlar aralıksız devam etmiş ve çiftçilerimizin yabancı ot kontrolü ve gübreleme konusunda mücadelesini geçe bırakmıştır. Aşırı yağışlar, yabancı ot ve hastalıkların zararı geç gübreleme ile birleştiğinde çoğu buğday tarlasında bitkilerde yeterli kardeşlenme olmamıştır. Buda bölgemizde buğday veriminin dekara 250-350 kg civarında olmasına neden olmuştur.

Ayrıca buğday tarımında bölgede istenilen yağış dönemi olan Nisan-Mayıs aylarında da yağış düşmemesi buğdayda verim düşüklüğüne neden olduğu gibi Ayçiçek ekimini de olumsuz etkilemiş ve istenilen Ayçiçek çıkışları sağlanamamıştır.

Son günlerde geçirdiğimiz yağışlı günler de hasat dönemini olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Kalite kaybına sebep olmasını yanında buğdayda embriyo uyanmasına yol açmıştır. Kendi buğdayından tohumluk ayırmak isteyen çiftçilerimizin bu konuda dikkatli olmalarını öneririz.

Hepimizin geçim kaynağı çiftçilik, zor ve çaba isteyen bir meslek olup her sene karşımıza farklı koşullar çıkarmaya devam ediyor.  Bütün çiftçilerimizin bereketli hasat sezonu geçirmelerini dilerim.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             BÜLENT UZEL

HAVSA ZİRAAT ODASI

YÖNETİM KURULU BAŞKANI