Havsa Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Havsa Ziraat Odası > Haberler > BUĞDAYLAR GERGİN! BASIN DUYURUSU

BUĞDAYLAR GERGİN! BASIN DUYURUSU

Gece ve gündüz hava sıcaklığı arasındaki uçurum buğdayı strese soktu.
Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
İl genelinde olduğu gibi Havsa İlçesi’ndeki buğday da strese girdi. Buğdaylardaki bu etkinin, ilaçlama ve gübrelemesini zamanında yapan çiftçiler için önümüzdeki günlerde beklenen yağış sonrasında kaybolacağı ve yağış sonucunda buğdayın ihtiyacı olan suyun büyük kısmını sağlayacağı düşünülüyor.
Edirne genelinde olduğu gibi Havsa İlçesi’nde de yağış dü-şüklüğü yanı sıra hava sıcaklık-larındaki dengesizlik çiftçinin buğdayda endişelenmesine yol açan sararmalara ve gelişim geriliğine neden oldu. Bu arada kimyasal mücadele yapıldığı dönem hava sıcaklıklarının den-gesizliği ile birleştiğinde de bitkinin stresi arttı. Umutlar yağışa bağlanırken, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel de bilgilendirme amaçlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
ISI FARKI BUĞDAYI GERGİNLEŞTİRDİ
“Bölgemiz buğday tarımında bulunduğumuz sezon itibariyle gözlemleri sonucunda çiftçilerimizi endişelendiren sararma ve gelişim geriliğinin nedenleri tarım danışmanlarımızın yaptığı arazi kontrollerinde incelenmiştir.
Bilindiği üzere bu sezon yağış miktarı geçtiğimiz yıllara göre düşük oranda seyretmektedir. Bu oran düşüklüğü ekim döneminden itibaren buğdaylarda etkisini göstermiş ve kardeşlenme ve gelişimin gerilerde seyretmesine neden olmuştur.
Yağış düşüklüğünün yanında mart ayı sonundaki hava sıcaklıklarındaki dengesizlik endişelenmemize yol açan sararmalara ve gelişim geriliğine sebebiyet vermiştir. Ve bu etki çeşit farklılıklarına göre de değişiklik göstermektedir.
Ayrıca kimyasal mücadele yaptığımız dönem hava sıcaklıklarının dengesizliği ile birleştiğinde de bitkinin stresi artmıştır.
Tüm bunların sonucunda buğdaylardaki bu etkinin, ilaçlamasını ve gübrelemesini zamanında yapan çiftçilerimiz için önümüzdeki günlerde beklenen yağış sonrasında kaybolacağı ve bu yağış sonucunda buğdayın ihtiyacı olan suyun büyük kısmını sağlayacağı düşünülmektedir.
SEPTORYAYA DİKKAT
Ayrıca çiftçilerimizin erken dönem septorya yaprak lekesi hastalığı ve pas hastalıklarına dikkat etmelerini önemle bildiririz, hastalık mücadele yöntemleri konusunda ilgili kurumlara danışmalarını tavsiye ediyoruz.”